Geen producten (0)

NME aan zee

De op Terschelling geboren en getogen Annemee Struijk is terug aan zee.
Op het eiland waar ze haar jeugd doorbracht, opende ze begin 2013 de deuren van Overzee2. In deze winkel verkoopt ze naast sieraden van eigen hand, diverse merken en ook werk van
collega edelsmeden. 

Al heel jong wist Annemee dat ze goudsmid wilde worden, 14 was ze. En nog steeds is ze ervan overtuigd dat het haar ‘ding’ is. Na het afronden van De Vakschool in Amsterdam, ging ze als goudsmid aan de slag bij diverse opdrachtgevers en richtte ze met bevriende edelsmeden een studio in hartje Amsterdam op. Ze exposeerde haar werk op beurzen en eens per jaar reisde ze voor een aantal maanden naar Indonesië, waar ze in een zilverfabriek de productie van haar eigen ontwerpen begeleidde. 

Edelstenen en materialen zoals goud en zilver, vormen de inspiratie voor elk sieraad dat Annemee maakt. “Het is alsof de materialen bepalen wat ze worden,ze brengen me op een idee,
ze vertellen me hun eigen unieke verhaal. De materialen en technieken die ik gebruik zijn de basis voor elk ontwerp.” Goud, zilver, parels, glas en leer zijn Annemee’s favoriete materialen.
Haar ontwerp stijl omschrijft ze zelf het liefst als stoer, vrouwelijk en elegant.  

 

Recycle Chic 

Het hergebruiken van oud goud is voor Annemee een geliefde bezigheid. “Sieraden zijn herinneringen. Maar ook heel smaak- en soms tijd gevoelig. Hoe mooi is het als je een dierbaar, maar gedateerd sieraad kunt omsmeden in een herinnering die je met trots en plezier draagt. Het is zo zonde als sieraden in een doosje liggen te verstoffen. Met een mooi sieraad draag je je mood, je stijl uit”. 

Naast recycling is ook fair trade een belangrijke pijler bij het ontstaan van het werk van Annemee. “Sommige stenen, zoals toermalijn en turkoois worden nauwelijks meer gewonnen. Die natuurlijke bronnen zijn uitgeput. Het is voor mij belangrijk ook dit aspect aandacht te geven in mijn werk. Daarom werk ik met edelstenen als labradoriet, blauwe onyx, rutiel-, rook- en rozenkwarts, ook zeer geliefd, maar minder schaars”. 

Het werken met en voor mensen is een blijvende inspiratiebron voor de goudsmid. Annemee werkt regelmatig in opdracht. “Wat de aanleiding ook is, het is heel mooi als het lukt iemands ‘verhaal’ te vertellen in een armband of ring. Zo gaat een sierraad leven en wordt veel meer dan een mode-item. Het is te gek om te zien dat mensen die met een sierraad de deur uitgaan, zich nog mooier voelen.”

A joy forever

In bijna 20 jaar heeft haar werk als goudsmid haar op vele plekken, vele verschillende ervaringen gebracht. “Het vak is creatief, speels, avontuurlijk en blijft altijd een technische uitdaging. Ik blijf er nieuwsgierig van, de mogelijkheden zijn eindeloos. Elke steen, elke techniek, elke klant brengt een schat aan inspiratie mee.” 

De winkel op Terschelling, ligt tegenover de winkel van Annemee’s zus Neeke, OverZee zit er al 13 jaar.

Bij OverZee2 vind je de volgende merken:

Sieraden: Nme Jewelry zilver en goud uit eigen atelier - voor man & vrouw - Vintage en tweedehands sieraden, deze kun je inleveren op afspraak - Goud van Ute StrothotteSputnik zilver & goud verguld - Betty Bogaers fashion-zilver & goud verguld - Enamel Copenhagen - Mishky Colombia - jewelry with social responsibility - Nature Bijoux Filipijnen met schelpen en edelstenen Kunst: Carolien Schot “Glas" - Field of Hope 'dried flowers art' - Marianne Bilsen keramiek 
Expo eiland fotografie: Marieke Feenstra - Violaine Chapallaz

De wintermaanden, als er nauwelijks toeristen op het eiland zijn, gebruikt Annemee om nieuwe collecties te ontdekken tijdens reizen en beurzen te bezoeken. Ook werkt ze in het atelier in Amsterdam aan nieuwe stukken.

Volg Overzee2 op facebook en blijf op de hoogte van nieuwe collecties, acties en workshops. 

Tekst met dank aan Sandra Sier.